top of page

2. Relacions sexuals i afectives

 

Entre els adolescents de 15 i 16 anys dels barris de Poblenou i Vila Olímpica, aproximadament el 50% dels nois i el 40% de les noies mai ha tingut cap parella. Els nois que sí la tenen, han mantingut més relacions amb vàries persones a la vegada que les noies.

Més del 90% dels adolescents són heterosexuals, no hi ha cap jove que manisfesti la seva condició homosexual.

La gran majoria no ha mantingut cap relació sexual amb penetració i alguns només en una ocasió. En tots els casos la seva primera relació sexual ha estat molt recent, entre els 15 i 16 anys. Utilitzen el preservatiu masculí, encara que hi ha un gran nombre de joves que no fa servir cap métode anticonceptiu o que fa servir la marxa enrere.

Cap noia s'ha quedat embarassada. En canvi, el 2% dels nois ha deixat embarassada a alguna noia. El mètode més conegut per avortar és la píndola del dia després, seguit per la píndola i del mètode per succió. La gran majoria dels adolescents coneixen els efectes secundaris d’aquesta píndola i més noies han pres la píndola del dia després que les parelles dels nois.

De manera majoritària, els joves no s’han sentit obligats a mantenir relacions sexuals, però tot i així, hi ha alguns casos que, o bé en ocasions o bé freqüentment, sí que s´han sentit obligats, el que ens ha sorprès molt.

Hem observat que hi ha molts adolescents, tant nois com noies que controlen massa les seves parelles. Només una dada: de 58 noies, n’hi ha 17 que es senten o s’han sentit controlades per la seva parella, gairebé un 30%!

Aproximadament un de cada deu joves ha consumit algun tipus de drogues abans d’una relació sexual.

La malaltia de transmissió sexual que coneixen més adolescents és la SIDA, encara que les noies sembla que coneixen més varietat de malalties que els nois. És preocupant el gran nombre de joves que pensen que la píndola és un mètode per evitar el contagi de malalties de transmissió sexual.

 

Un terç dels adolescents pensa que les persones que pateixen de SIDA no haurien de tenir relacions sexuals de cap manera, tot i l’existència de mètodes que eviten la transmissió d’aquesta malaltia. Tot i així, els altres dos terços, pensen que poden tenir relacions sexuals, però amb protecció.


En cas de mantenir relacions amb una persona amb SIDA, els adolescents consultarien el metge. En canvi, a l’hora de parlar sobre la sexualitat, prefereixen adreçar-se als amics o als pares, abans que a la parella o als metges.

bottom of page